Ruhsal Liderlik ve İş Yaşamında Ruhsallık
Ruhsal Liderlik ve İş Yaşamında Ruhsallık
Ruhsal liderlik rehberliğinde iş yaşamında ruhsallığınızı keşfetmeye ne dersiniz?
İş yaşamında ruhsallık çalışanların birbiriyle iş birliği içinde olduğu, birbirine ve işine duygu bağı hissettiği ve işinde anlam duygusunu yakaladığı bir çalışma ortamı yaratır. Böylece iş yaşamında otantik varlığı desteklenmiş ve sürdürülebilir mutluluğu yakalamış çalışanlar daha fazla varlık gösterir.
Günümüz çalışma koşullarında toplumsal değişimlerle birlikte, iş yaşamında stres faktörleri de artış gösterir. Beraberinde yaygınlaşmış internet kullanımıyla artan mekanikleşme, hızlı tüketim anlayışı, bilgiye daha hızlı ulaşmanın sonucu; anlık haz duygusu, yalnızlaşmayla beraber toplumdan soyutlanma gibi sorunlar iş yaşamında ruhsallık kavramına dikkat çekmiş ve ruhsal liderlik yaklaşımını doğurmuştur.
İş yaşamının baş rol oyuncusu çalışanlardır. İş yerlerinde ruhsal ihtiyaçları karşılanmış çalışanlarla, daha verimli ve üretken iş yaşam hikâyelerine imza atılır.
İş Yaşamında Ruhsallık
Yaşamlarının büyük çoğunluğunu çalışma ortamında geçiren bireylerin, yaptıkları işlerinde anlam duygusunu yakalamaları önemlidir. Ruh yaşamın kaynağıdır ve çalışanlar iş yaşamında ruh taşırlar. İnsanın ruhu kendisine ve tüm insanlığa hayat veren yaşam gücüdür. Bu nedenle İş’te Ruh, iş yaşamına ayrı bir değer katar.
İnsanın yaşamsal gücünü deneyimlemesi ve hayata geçirebilmesi olarak da nitelendirilen ruhsallık; iş yaşamı dahil yaşamın genelinde zorlu deneyimlerin ve kişisel sorunların üstesinden gelinmesinde önemli rol oynar. Kişinin yaşam amacını bulması ve işinde anlam yakalaması ruhsallığına yönelmesi ile ancak mümkündür.
Yaşamın zorlu ve değişen koşullarında insanlar genellikle umudunu korumak, arzu ettiği rahata ulaşmak, olumsuzluklar karşısında üzerlerindeki baskı, gerginlik ve mutsuzluktan kurtulabilmek için genelde ruhsallığa yönelirler. Kişilerin yaşamında önemli yer tutan ruhsallık, iş yaşamında da duygu bağını ve iş birliği anlayışını güçlendiren önemli bir değerdir. İş yaşamında önemi artan ruhsallığın içsel iş tatmini, örgütsel ve mesleki bağlılıkları arttırdığı öngörülür. Bu durum göstermektedir ki; iş yerlerinde mutlu çalışanların ve iş tatminin artmasında, huzur ikliminin yaygınlaşmasında, beraberinde verimliliğin artmasında ruhsal ihtiyaçların mutlaka karşılanması gerekir. Günümüz iş yaşamında çalışanların duygusal ve zihinsel ihtiyaçlarıyla birlikte, ruhsal ihtiyaçlarını da karşılayan bir liderlik modeli olarak da ruhsal liderliğe ilgi artmaktadır. Ruhsal liderliğin dünyasına arzu ederseniz birlikte, farkındalık yolculuğuna çıkalım.
Ruhsal Liderlik Nasıl Tanımlanır?
Günümüz yüzyılında dijitalleşmeyle birlikte, iş yaşamında çalışan profesyonellerin beklentileri de değişim göstermektedir. İlerleyen teknolojik gelişmeler, bilgi çağının yükselişi ve ilerleyişi, liderlik becerilerinde de sürekli gelişim gereksinimi doğurur. Bu nedenle günümüz liderleri sahip oldukları yeteneklerini sürekli geliştirme, bilgi ve deneyimlerini güçlendirme amacıyla yeni fırsatlar ararlar.
İş yaşamının getirdiği stres faktörleriyle birlikte çalışanlarda ruhsal boşluk duygusu, psikolojik sorunlar, yalnızlık hissi, mutsuzluk, öngörülemezlik ya da anlam duygusunu yakalayamama gibi sorunlar görülmektedir. İş yaşamının getirdiği bu sorunların çözümünde güven, samimiyet, sevgi, merhamet, şefkat, barış, aidiyet ve cömertlik gibi değerlerin önemi karşımıza çıkmaktadır. Ruhsal liderlerin de iş yaşamında, bu nedenle önemi gün geçtikçe artmaktadır.
Ruhsal liderlik; çalışanların ruhsal anlamda işlerine ve iş yerlerine bağlılık duygusuna sahip olmaları için ihtiyaçları olan değer, tutum ve davranışları içselleştirmelerini sağlayan liderlik anlayışıdır. Ruhsal liderler, çalışanların ruhsal anlamda yaşama bağlandıkları duygusuna sahip olmaları için ihtiyaç hissettikleri değer, tutum ve davranışları içselleştirmelerini sağlayarak, çalışanların manevi yönden güdülenmelerini kolaylaştırırlar.
Ruhsal Liderler Hangi Özellikleri Taşımalı?
Ruhsal liderler; çalışanların iş yerlerinde yaşam gücünü açığa çıkarmalarını hedefleyerek, işlerinde anlam duygusunu keşfetmelerine destek olan kişilerdir. Ruhsal liderin odak noktası ise öncelikle insanın varlığı, duyguları, aklı ve ruhudur.
Ruhsal liderlerin öne çıkan bazı özelliklerine baktığımızda:
- Ruhunda insan sevgisi taşıması
- Ortak anlam ve değer yaratma becerisi
- Yetki devredebilmesi
- Vizyon oluşturma becerisi
- Çalışanlara sürekli eğitim ve gelişim olanağı sunabilmesi
- Gerektiğinde risk alma becerisi
- Çalışanlarına ve kuruma hizmet etme arzusu
- Gerektiğinde dönüşüm sağlayabilme becerisi
- Hizmetkâr liderlik ruhu taşıması ilk akla gelenlerdir.
Etik değerleri yüksek, çalışanlara değer veren ve çalışanlarla ortak değerler oluşturabilen ruhsal liderlerin, ekip üyelerine olan güven duygusu yüksektir. Pozitif değer ve ilkeleri ruhlarında barındırırlar. Çalıştıkları örgütlere ve kendilerine ulaşabilecekleri yüksek hedefler koyarlar. Kendilerini ve üyelerini hızlı motive ederler. Değişime açık olup, daima kendilerini aşma arzusunda olurlar.
İş yaşamında bir örgütün en değerli kaynağıdır çalışanlar. İş yerlerinde çalışanların ruhsal dünyasını anlayan liderler, çalışanlarla kurduğu güçlü duygusal bağ ile daha yüksek performanslara imza atarlar. Ruhsal liderler sağlamlaştırdıkları güven duygusuyla, çalışanların içsel motivasyonlarını ve örgütsel bağlılıklarını da güçlendirirler.
Ruhsal liderlik anlayışının yaygınlaştırıldığı iş yerlerinde, mutlu ve ihtiyaçları karşılanmış çalışanların hâkimiyeti söz konusudur. Böyle iş yerlerinde örgütsel performans yüksek ve İş’te Ruh atmosferi hâkimdir.
Ruhsal liderlikle ilgili hizmetlerimiz hakkında daha kapsamlı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.
Şenay ZUHUR
Kaynaklar
- Anderson, H. (2000). This place hurts my spirit. Journal for Quality and Participation, 23(4), 16-17.
- Baloğlu, N. & Karadağ, E. (2009). Ruhsal liderlik üzerine teorik bir çözümleme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 58(15). 165–190.
- Polat, S. (2011). The level of faculty members’ spiritual leadership ualities display according to students in faculty of education. Procedia Social and Behavioral Sciences 15, 2033- 2041.
- Fry, LW. (2003). Toward a theory of spiritual leadership. The Leadership Quarterly, 14, 693-727.
- Kesken, J. & Ayyıldız, NA. (2008). Liderlik Yaklaşımlarında Yeni Perspektifler.Ege Akademik Bakış,8(2) , 729-754.
- Korkut, A. (2012). Ruhsal liderliğe ilişkin kuramsal bir inceleme (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İnönü Üniversitesi, Malatya.
Anahtar Kelimeler
ruhsal liderlik; liderlik; ruhsallık; iş yerinde ruhsallık; iş’te ruh